Arborele Paulownia, cunoscut și sub denumirea de copacul prințesei, este o specie de lemn de esență tare care este originar din centrul și vestul Chinei.
Pomul are avantajul de a crește foarte repede, fiind deja naturalizat în mai multe regiuni din Europa, inclusiv în România.
Acest copac poate atinge înălțimi de 10–25 de metri, în primii trei ani de la plantare, iar frunzele sale mari pot măsura între 15–40 de centimetri lățime.
Fructul este o capsulă uscată în formă de ou, și conține o multitudine de semințe minuscule. Semințele au aripi și sunt purtate de vânt și apă, conform Housig.com.
În cel mult 10 ani arborii, care ating o înălțime de până la 20 de metri, pot fi tăiați și vânduți pentru cherestea sau utilizați în centralele de biomasă.
Cheresteaua din „arborele prințesei” nu este singurul lucru care poate fi valorificat. Lemnul de Paulownia are și proprietatea de a degaja cantități mari de căldură atunci când este ars la temperaturi foarte ridicate. Astfel, acesta poate fi folosit în centralele de biomasă, 2 kilograme de lemn din această specie fiind echivalente cu un litru de motorină.
Pe lângă faptul că se dezvoltă mult mai repede decât alți arbori, Paulownia are și alte caracteristici deosebite. După tăiere, noi arbori se dezvoltă direct din rădăcină, nefiind astfel necesară o nouă investiție pentru refacerea plantației. Aceștia pot fi utilizați și în scop decorativ, în fiecare primăvară înflorind, iar florile lor fiind grupate în buchete cu o lungime de până la 30 de centimetri.
Paulownia este originar din China, unde a devenit foarte popular pentru proiectele de reîmpădurire, dar este utilizat în continuare și ca arbore ornamental și plantat pe marginea drumurilor. „Arborele prințesei” poate fi întâlnit și în Laos, Vietnam sau în Japonia.